Un an de Vista

Zilele astea se va implini un an de cand folosesc zilnic Windows Vista si imi pare rau ca tocmai acum la aniversare a inceput sa isi faca din nou de cap. Facand o comparatie cu Windows XP si Ubuntu, concluzia mea dupa 1 an ar fi ca pur si simplu nu merita.

Sistemul se misca foarte bine, uneori mi se pare mult mai rapid si smooth decat Windows XP, arata mult mai bine si in general e mult mai placut si mai usor de folosit (daca ignoram partea de networking).

Windows Report Center

Problema principala, cel putin din punctul meu de vedere, e data de instabilitatea sistemului. Am avut intr-un an mai multe erori grave (BSOD) decat la Windows 98, de XP nici nu mai vorbesc, pentru ca am avut o singura eroare de acest gen in prima zi de folosire, dar s-a rezolvat dupa instalarea unor drivere mai noi pentru sunet. Sa vedem de unde au aparut principalele probleme in cazul meu:

  • Kaspersky Antivirus, chiar daca nu e activat si nu ruleaza, produce o eroare la shutdown odata la cateva zile
  • In cazul in care vrei sa folosesti unele telefoane/dispozitive cu functii avansate legate de Bluetooth sistemul crapa la oprirea Bluetooth
  • uTorrent poate produce uneori o eroare BSOD, mie mi s-a intamplat o singura data, azi, nu am nici cea mai mica idee de ce, dar dupa un an, azi e prima data cand mi se intampla si se pare ca forumurile sunt pline de topicuri pe tema asta

Exista totusi o parte buna, raportarea erorilor chiar da rezultate si dupa un timp vei primi o solutie (cam la jumatate din rapoarte) care de cele mai multe ori iti va rezolva problema.

Pe langa problemele mai grave enumerate mai sus, am mai avut unele probleme cu placa video in jocuri si probleme cu placa de retea normala si cu cea wireless. Dar acestea s-au rezolvat cu update de drivere.

Lucurul care ma streseaza cel mai mult e nesiguranta ca lucrurile nu vor merge asa cum trebuie. E rau sa te gandesti de doua ori inainte de a face ceva, astaptand de fiecare data o eroare care sa-ti dea peste cap toata ziua.

In cazul in care vreti sa va cumparti un laptop cu Vista preinstalat, nu o faceti. Spun asta pentru ca acum laptopurile devin din ce in ce mai populare si mai nou toate vin cu Windows Vista. Cautati un laptop ce vine fara sistem de operare si cumparati Windows XP, asta daca se mai gaseste.

Nu vreau sa par critic cu Vista, pentru ca dupa cum am spus mai sus, arata mult mai bine decat XP, e mai usor si mai fun de folosit, e mai rapid, dar lucrul cel mai important ii lipseste, acela e stabilitatea si siguranta.

Tags: ,

6 Responses to “Un an de Vista”

  1. Marius 1 August, 2008 at 22:42 #

    Ai putea sa incerci si Linux Ubuntu 8.04 mi se pare destul de bun si nu am intalnit prea mute erori la el.Folosesc wine si pot instala majoritatea programelor pe care le am pe windows (am dual-boot).
    SIngurul dezavantaj ar fi acela ca programele au o interfata de windows 95, atat la instalare cat si dupa, dar nu ma deranjeaza treaba asta.

  2. mns 1 August, 2008 at 23:20 #

    Pe desktop am Windows XP si Ubuntu 8.04. Ubuntu il folosesc in mare pentru programare, dar nu pot sa zic ca ma incanta prea mult. Din pacate pe laptop nu il pot instala decat ceva mai greu, pentru ca nu prea se intelege cu placa video.

  3. stephen 2 August, 2008 at 10:47 #

    Si eu ca am luat laptop cu Vista ce ma fac acum ? :P

  4. mns 2 August, 2008 at 11:12 #

    Enjoy it while it lasts. :p

  5. FreshKaT 7 October, 2008 at 20:04 #

    Nu stiu ce sa zic.. Am vista de ceva vreme (MSI P35 Neo2-FR, E8400, PowerColor HD4850, Mushkin 4GB DDR2 800MHz Heatsink CL5, WD3200AAKS, Antec 300, Horizon 20.1 etc) si nu am avut nicio problema cu vista.. (Ultimate 64bit SP1).. E drept, pc made for windows vista :-w ..

  6. catalin 17 May, 2009 at 22:25 #

    stie careva ce notebook pot sa-mi cumpar cam pe la 1500 euro? de preferabil sa nu fie cu windows. am auzit ca macurile ar fi bune, da sincer nu am atins nici unul pana acum. nu imi trebuie pentru jocuri. are careva notebook applegate? exista cumva cu dvd writer cu sertaras ca la cele clasice? sa nu fie ca la cd playerele auto sa bagi cd-ul pe o fanta iar peste vreo 3 luni cand se pune praf pe rotitele de cauciuc sa nu mai mearga scos sau daca bagi un cd in cd ron de cateva ori sa fie raschetat incat sa nu mai poata fi citit

Leave a Reply