RSS si Atom

Lucrand in acest an la lucrarea de licenta, am avut foarte mult de-a face cu feedurile RSS/Atom oferite de site-uri. In momentul in care trebuie sa parsezi un feed de acest gen, ai nevoie de anumite informatii, iar in specificatiile ambelor formate sunt definite anumite reguli ce trebuie respectate. Din pacate, foarte multe site-uri isi formateaza si ofera feedurile dupa reguli numai de ei stiute.

In cazul RSS, unde specificatiile sunt mult mai lejere si, la prima vedere, destul de prost organizate, lucrurile stau mai bine. Trebuie sa folosesti elementele title, link, description si oricate elemente item. In item poti sa faci ce vrei cat timp ai title sau description. Ceea ce este cel mai enervant este faptul ca atunci cand este folosit un element de data (pubDate, lastBuildDate) trebuie folosite specificatiile RFC 822, adica data trebuie sa arate ceva de genul: Tue, 11 Nov 2008 00:00:01 GMT, astfel incat si fusul orar sa fie corect, dar multe site-uri, pe langa faptul ca nu folosesc standardul RFC 822 pentru data (care nici nu e asa important intr-un final) uita sa seteze corect fusul orar ajungand astfel sa ai niste ore complet aiurea pentru momentul la care a fost publicat un articol.

Atom, avand in vedere ca a aparut ca o reactie/alternativa la modul in care a fost dezvoltat RSS, are o documentatie mult mai buna, mult mai clara si permite o organizare mai stricta. Aici situatia este, insa, putin mai dificila decat la RSS. Poate nu am fost eu atent la specificatii, dar la fiecare site intalnit ce oferea feeduri Atom am dat de un mod de abordare diferit. Nici nu e de mirare ca in momentul de fata RSS este mult mai popular, mi se pare absurd faptul ca, desi exista o documentatie mult mai buna decat la RSS, foarte putina lume o respecta.

In cazul meu, prefer Atom. Mi se pare ca e un format mult mai clar si curat (plus ca poti defini exact tipul si continutul elementelor), de aceea l-am si folosit la FifaRomania, astfel am si implementat mai usor pe prima pagina microformatul hAtom pentru zona principala de stiri.

Linkuri:

Specificatiile RSS

Specificatiile Atom

hAtom si microformats

Tags: , ,

One Response to “RSS si Atom”

  1. Anda 12 November, 2008 at 19:44 #

    Cu asta m-ai dat gata! Ii scris in limba romana si totusi, pare chineza. :-S

Leave a Reply