Email si SPF

La inceputul anului cand am cumparat un mic server virtual pentru a gazdui un site, am dat de o problema legata de trimiterea email-urilor. Problema era Sender Policy Framework (SPF), adica o inregistrare text DNS in care se seteaza niste reguli in legatura cu locurile din care pot fi trimise mesaje de email.

Cele mai simple exemple sunt: un script (sa zicem PHP) care incearca sa trimita mailuri de pe serverul tau si cazul in care folosesti Google Apps ca solutie pentru managementul mailurilor. Ce se intampla daca nu e setata inregistrarea SPF? Din ce am vazut pana acum, Yahoo! Mail marcheaza emailurile ca spam sau nu le accepta deloc, Hotmail nu le accepta si Gmail le marcheaza ca SPAM.

SPF-ul este folositor deoarece permite controlarea exacta a ip-urilor si host-urilor de pe care se trimit mailuri. Daca luam ca exemplu domeniul example.com:

v=spf1 a ip4:208.77.188.167 include:include:aspmx.googlemail.com ~all

  • a – ip-ul domeniului exemple.com ii este permis sa trimita mailuri
  • ip4:208.77.188.167 – se pot trimite mailuri si de la ip-ul 208.77.188.167
  • include:include:aspmx.googlemail.com – permitem unui server, in acest caz Google Mail sa trimite email-uri
  • all – orice alt server nu este autorizat

Detalii exacte despre cum se poate seta inregistrarea SPF si ce trebuie sa contina sirul respectiv pot fi gasite pe site-ul openspf.org, aici este si un wizzard foarte usor de folosit. Cat despre SPF si Google Mail Apps, tot ce trebuie stiut e: How do I set my SPF records?

In cazul in care aveti shared hosting, mai mult ca sigur ca cei ce se ocupa de servere au rezolvat deja aceasta problema.

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply