Siguranta datelor

Lucrand in ultimul an la cel putin 2 proiecte destul de mari, proiecte in care era vorba de datele personale ale oamenilor ce se inregistrau pe respectivele site-uri, am observat ca lumea nu prea stie ce se intampla cu datele lor personale.

Parola

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le tineti minte este sa nu folositi niciodata aceeasi parola de la conturi importante (in primul rand la adresa de email principala) in mai multe locuri.

Exista foarte multe site-uri (in special in Romania) care pastreaza parola in forma ei text, astfel in cazul in care se intampla ceva si o persoana ce nu are cele mai bune intentii pune mana pe baza de date a utilizatorilor unui site, avand acum parola unui utilizator, nimic nu-l va opri acum sa incerce sa preia controlul asupra casutei de email sau asupra altor conturi ale persoanei respective.

Din pacate, cei ce administreaza aceste siteuri sunt si ei oameni, iar in momentul in care ai la dispozitie o baza de date foarte mare cu useri si parolele lor, curiozitatea incepe sa isi faca prezenta. De obicei, persoanele respective, nu vor face mare lucru, poate doar vor incerce parola la casuta de email si sa se vor distra citind mesajele, dar si aceasta forma relativ infoensiva de violare a spatiului personal nu este deloc placuta.

Cum puteti afla daca un site pastreaza parola intr-o forma criptata? De multe ori este foarte simplu. Folositi metoda de recuperare a parolei de la site-ul suspect. In cazul in care primiti inapoi parola uitata, atunci mai mult ca sigur site-ul respectiv pastreaza parola ca text normal. In cazul in care va este generata o noua parola, sunteti relativ in siguranta.

Adresa de email

In momentul in care va inregistrati undeva, mai mult ca sigur ca va trebui sa introduceti si o adresa de email valida. Nu stiu daca ati observat, dar multe siteuri pun langa adresa de email o serie de alte oferte (primiti newsletter, oferte speciale, sunteti de acord ca adresa de email sa fie oferita partenerilor site-ului respectiv pentru a va aduce la cunostiinta ofertele lor). Intotdeauna sa debifati aceste optiuni, iar in cazul in care dati peste un site ce va ofera toate aceste servicii, folositi o adresa de email mai putin importanta.

Adresa, date de contact

Incercati pe cat posibil sa nu oferiti prea multe informatii legate de dvs. unor site-uri obscure (in special magazine online dubioase, directoare de firme si persoane etc) sau unor site-uri despre care nu puteti gasi informatii (daca e vorba de Romania, de firma ce intretine site-ul, adresa, numar de telefon etc).

Concluzie

Chiar daca e greu, incercati sa cititi termenii si conditiile de utilizare ale unui site si nu in ultimul rand, incercati sa va faceti o parere obiectiva despre respectivul site. Stiu ca nu e foarte important numarul de vizitatori, pentru ca si un site mic poate oferi servicii de calitate, dar de obicei un site ce are are un numar mare si constant de vizitatori va fi intotdeauna mai credibil.

Tags: , ,

One Response to “Siguranta datelor”

  1. bastylica 30 April, 2008 at 10:10 #

    interesant tutorialul :) ….

Leave a Reply